78 keer bekeken

Personage uitgelicht: Corporal Jack Jones

 • zaterdag 22 augustus 2020 @ 01:25
  #1

  Clive Dunn als Corporal Jones

  Corporal Jack Jones (feitelijk 'lance corporal', wat in het Nederlands vertaald kan worden naar 'soldaat eerste klas') is de hoogbejaarde slager van Walmington-On-Sea. Hij heeft veel oorlogsgeweld gezien, hij is op leeftijd, bijziend en nogal chaotisch, maar hij is waarschijnlijk het meest moedige lid van de Home Guard. De aantal keren dat hij zich heeft opgegeven als vrijwilliger voor een gevaarlijke opdracht zijn inmiddels niet meer te tellen, tot ergernis van Private James Frazer die denkt dat Jones dat alleen maar doet om in een goed blaadje te komen bij Captain Mainwaring. Die bewondert zijn moed, maar is zich er ook goed van bewust dat Jones' ongebreidelde enthousiasme tot ongelukjes kan leiden!

  Jones wordt in de serie aanbeden door zowat het hele stadje, want hij is slager, en een slager in oorlogstijd... wie wil dat nou niet? 'Ze doen alles voor een extra lapje vlees'. Toch houdt Jones zich afzijdig van al deze vrouwelijke aandacht, totdat hij uiteindelijk zwicht voor de voloptueuze weduwe Mrs Fox. In de laatste aflevering, 'Never too old', trouwen de twee. De karakteristieke slagerswagen van Jones doet trouw dienst als wagen voor het peloton, maar loopt ook op zijn laatste benen. 'De garantie is verlopen.' 'Hoe lang heb je hem al?' '27 jaar!'

  Zoals terecht wordt gememoreerd in de laatste aflevering, is Jones het zout der aarde. En ondanks de vrijwel gebruikelijke ongelukjes en de onvermijdelijke paniek ('Don't panic!') zouden ze bij de Home Guard niet weten wat ze zonder Jones moesten doen. De rol wordt gespeeld door Clive Dunn, ironisch een van de jongere castleden van de serie, die met een hoop make-up moest doorgaan voor iemand van in de 80.