63 keer bekeken

Personage uitgelicht: de koster

 • zaterdag 12 september 2020 @ 01:58
  #1

  De koster, rechts op de foto

  Maurice Yeatman (de hele serie gespeeld door Edward Sinclair) is de koster van de kerk en tevens aanvoerder van de plaatselijke zeeverkenners. Net als blokhoofd Hodges heeft hij een grondige hekel aan de Home Guard, en Captain Mainwaring in het bijzonder! Het peloton zorgt er namelijk dikwijls voor dat de vloer van zijn net gepoetste kerkhal vuil raakt, en hij wil in het algemeen zijn goede vriend Hodges natuurlijk niet afvallen.

  De koster denkt dat hij heel belangrijk is, maar in werkelijkheid valt dat reuze mee. Hij is al vele jaren getrouwd met Tracy (ook wel eens genoemd als 'Beryl'), een beangstigend chagrijnige vrouw die, zoals later blijkt in de aflevering 'Everybody's Trucking', een langlopende affaire heeft met Mr Blewitt!

  De koster heeft een propere uitstraling, maar wordt in meerdere afleveringen beschuldigd van onrechtmatig beheer van het collectegeld. Hij is altijd te porren om de plannen van Mainwaring en zijn peloton te dwarsbomen, en is ondertussen ongelofelijk trouw aan de dominee. Volgens Corporal Jones is de koster een onvervalste onruststoker... maar dat gevoel is geheel wederzijds!