14 keer bekeken

William Hodges

 • vrijdag 11 december 2020 @ 14:50
  #1

  Hodges in zijn rol van blokhoofd, in het midden van de foto

  Vaak omschreven als - naast Hitler - de grootste tegenpool voor Captain Mainwaring, is de bazige, luid schreeuwende William Hodges het blokhoofd van de ARP (Air Raid Precautions). Tot vervelens toe roept hij het hele stadje op om geen straaltje licht te laten zijn, want elke bommenwerper kan dat van verre zien ('Put that light out!'). In het dagelijks leven is hij groenteboer, maar hij voelt zich in zijn element om zijn functie van blokhoofd uit te voeren.

  Walmington vindt dat de verantwoordelijkheid hem naar het hoofd is gestegen, maar hij is goed bevriend met de koster, Mr Yeatman. Beide hebben ze een grondige hekel aan Mainwaring en zijn peloton, dus dat schept een band. Er zijn legio voorbeelden waarbij Hodges en de koster hun best doen om de activiteiten van het peloton te saboteren, wat overigens vaak hopeloos mislukt.

  Mainwaring wordt door Hodges overigens steevast aangesproken met 'Napoleon'. Deel van de frictie tussen deze twee wordt gevoed door het feit dat ze beide gebruik maken van de hal van de kerk, die door de dominee ter beschikking is gesteld. Meer dan eens willen beiden de hal hebben op hetzelfde moment. Hodges heeft gediend als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en is in de serie vrijgezel, al zijn er momenten waaruit blijkt dat hij zijn aandacht vestigt op Mrs Pike. Hodges wordt in de serie vertolkt door Bill Pertwee.