Captain George Mainwaring

Geplaatst op dinsdag 26 januari 2021 @ 22:31 , 266 keer bekeken

Arthur Lowe als George Mainwaring

Op het gebied van pompositeit is George Mainwaring zijn tijd ver vooruit. Toch is zijn komaf bescheiden: geen rijke of adellijke ouders, geen glorieus verhaal over zijn dienst in de Eerste Wereldoorlog en hij is directeur van een bank in een plaats die veel mensen niet eens weten te liggen. Als bankdirecteur in Walmington-On-Sea is hij geslepen doch rechtvaardig, maar het is vooral zijn rol van kapitein van de lokale Home Guard die hem het gevoel geeft dat hij onmisbaar is. Hij heeft zichzelf tot kapitein benoemd en heeft dus eigenlijk geen rechtsgeldige rol (zie aflevering 'Room at the Bottom') maar weet toch het respect van zijn soldaten te winnen, dat hem toekomt omdat hij moedig en vastberaden is om een Duitse invasie te stoppen.

George Mainwaring is een conservatieve man die waarschijnlijk een stuk vrolijker door het leven zou gaan als zijn echtgenote reden was voor een goed huwelijk. Dat is het echter niet, hoewel Mainwaring de schijn op houdt dat het wél zo is. In de aflevering 'Mum's Army' wordt hij verliefd op Mrs Gray, die wijselijk besluit om Walmington te verlaten om George de publieke schande te besparen. Zijn echtgenote verschijnt nooit in beeld. Het enige dat we weten is dat ze zwaar en moeilijk is.

Captain Mainwaring heeft het constant aan de stok met blokhoofd William Hodges. Samen delen ze immers de hal van de kerk die de dominee ter beschikking heeft gesteld. Ook de koster, Mr Yeatman, is geen vriend van Mainwaring, en dat geldt zeker ook voor Captain Square van de Home Guard uit een nabijgelegen dorp. Rivaliteit volop tussen die twee. In het peloton zijn met name Corporal Jones en Private Godfrey hondstrouw aan Mainwaring, terwijl vooral Private Frazer zijn gezag probeert te ondermijnen. Sergeant Wilson houdt zich veelal koest, en heeft ook veel te dulden van Mainwaring die maar niet kan uitstaan dat Wilson van adellijke komaf is 'en alles in de schoot geworpen heeft gekregen.' Private Pike wordt door Mainwaring bij herhaling 'A stupid boy' genoemd.

Maar, zoals gezegd, Mainwaring is een door en door patriot met veel inzet die alles zal doen om de lokale bevolking te beschermen tegen een invasie. En dat is wat telt! Mainwaring wordt de hele serie gespeeld door Arthur Lowe, zelfs in een dubbelrol als stomdronken broer Barry naar Walmington komt om te onthullen dat de familie Mainwaring niet zonder zwarte schapen zit...

Tekst: Serpentor


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: