Sergeant Arthur Wilson

Geplaatst op donderdag 04 augustus 2022 @ 00:06 , 225 keer bekeken

John Le Mesurier als Wilson

Sergeant Arthur Wilson, gespeeld door John Le Mesurier, is te zien en te horen in alle afleveringen van Dad's Army op tv en radio. Wilson woont bij Mavis Pike en haar zoon Frank, al wordt zijn aanwezigheid meestal voor Frank verborgen gehouden. Het heeft er echter alle schijn van dat Frank, die Wilson 'oom' noemt, in feite zijn zoon is. Naast zijn taken bij de Home Guard verdient Wilson de kost als employee in dezelfde bank waar Mainwaring en Pike werken.

Wilson is alles wat Captain Mainwaring niet is, en de laatstgenoemde kan dat maar moeilijk verkroppen. Wilson groeide op in de hogere klasse en krijgt vanaf de aflevering The Honourable Man zelfs een titel. Als kind genoot hij onderwijs op een exclusieve school en later diende hij als kapitein in de Eerste Wereldoorlog. Voor Mainwaring is het een constante frustratie om geconfronteerd te worden met de achtergrond van Wilson, al helemaal als mensen liever een beroep blijken te doen op de weledele Wilson dan op de kapitein.

De meer dan vriendschappelijke relatie tussen Mavis Pike en Wilson is een publiek geheim in Walmington, al wordt Frank Pike natuurlijk zo min mogelijk hiervan op de hoogte gehouden. "Ze heeft mijn rantsoenenboekje, ik ga er altijd heen voor mijn maaltijden", legt Wilson uit aan Frank. In de aflevering Getting the Bird blijkt dat Wilson een volwassen dochter heeft uit een eerdere relatie, al ziet Mavis het meisje ten onrechte aan als zijn maîtresse.

Wilson is altijd paraat voor de Home Guard en is waarschijnlijk vele malen meer dapper dan Mainwaring beweert. Wilson zal nooit zijn kalmte verliezen en staat vaak in een trance toe te kijken hoe het peloton op parade komt. Het is zonder meer het meest mysterieuze lid, iemand die niet met zijn gedachten of achtergrond te koop loopt. John Le Mesurier zou overlijden op 15 november 1983, zo'n zes jaar na het einde van Dad's Army.

Tekst: Serpentor


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: